fredag den 31. juli 2015

Det var aldrig sket i Ikea


Anmeldt af Jes Beier

The Possession tager sit udgangspunkt i en begivenhed for ikke så mange år siden, hvor en familie måtte stå sammen for at overleve truslen fra en såkaldt ufattelig ondskab. Clyde (Jeffrey Dean Morgan) og Stephanie Brenek (Kyra Sedgwick) er – til at begynde med – ikke specielt opmærksomme, da deres yngste datter, Em (Natasha Calis) i stigende grad knytter sig til en antik træboks, som hun har købt ved at garagesalg. Men i takt med, at Ems opførsel bliver mere og mere skræmmende, begynder Clyde og Stephanie at få mistanke om, at noget ondt er ved at tage magten over familien. Og da de begynder at undersøge sagen, finder de ud af, at den gamle boks i sin tid blev bygget for – til evig tid – at fastholde en Dibbuk, en ond dæmon fra helvedes forgård, der trænger ind i sit offers sjæl med en altfortærende ondskab, inden den ultimativt helt fortærer sit menneskelige offer.


Ole Bornedal har skyldt en god film i mange år og har vel dybest set ikke lavet noget af betydning siden Vikaren i 2007, og her er der så noget der tyder på, at han er ved at finde en slags form (igen). Jeg sætter med vilje ordet i parantes, fordi Bornedal ikke siden Nattevagten har fundet en klar linje i sin produktion, men jeg vover påstanden, at han måske bør blive i Hollywood og lave genrefilm, for det er tilsyneladende det han er bedst til.


Glem alt om navlepillende og pretentiøse dramaer om kvindeskæbner og lad være med at gå Godard eller andre dekonstruktivistiske instruktører i bedene og fokusér på den gode, klassiske fortælling. Bornedal bør gøre ligesom Bille August: Få fingeren ud af bageriet og lav det der fungerede i gamle dage. I Billes tilfælde altså: Find de gamle klassiske romaner frem og smæk et manus sammen. Der står den ene reolmeter efter den anden og venter.

Nå, men tilbage til filmen. Det er en helt traditionel besættelsesfilm (altså om en ånd der bemægtiger sig en andens krop) og Bornedal leverer hvad han skal og heller ikke mere. Men det fungerer og han bygger sin film op stort set efter bogen. Filmen bliver aldrig 100 % skræmmende, men det gør ikke så meget når den elementære spænding er på plads. Den afgørende scene til sidst er også ramt rigtigt.

At historien er baseret på virkelige begivenheder er også med til at hjælpe filmen på vej, selvom det ikke er til at afgøre hvor meget af det der faktisk er sket. Filmen har en del løse ender og efterlader tilskueren med et par ubesvarede spørgsmål, men hvis man kan leve med dette, så er dette filmen til en sen nattetime.

Bliv i Californien, Ole og lav noget mere af det hér!Ole Bornedal:

I en del af verden (TV-film) 1993
Mastubator (TV-film) 1993
Nattevagten 1994
Nightwatch 1997
Dybt vand (TV-film) 1997
Jeg er Dina 2002
Vikaren 2007
Just Another Love Story 2007
Fri os fra det onde 2009
The Possession 2012The Possession 2012

IMDB 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar