søndag den 3. juli 2016

Den første Superhelt.
Movie Madness kommer den danske sommer til undsætning med et længe ventede kig på 2. del af Comic Book Movies minus Comics. Bon appetit.

Af Mr Richochet

Hvis man spørger folk hvem der var den første superhelt, så vil de fleste sige Superman eller Batman. Sandheden er imidlertid at der var to superhelte der var skabt før dem. Det var henholdsvis Mandrake the Magician og The Phantom – bedre kendt som Fantomet.
Mandrake og Fantomet så dagens lys allerede i 1936. Begge serier som startede i aviserne i USA var kæmpe succeser. De var skabt af serieskaberen Lee Falk, der skrev begge serier fra 1936 frem til sin død i 1996.

Et 60 års run på to serier er ret imponerende, og sikkert også rekord. Lee Falk opfandt desværre også superheltene med underhylerne uden på bukserne ved et uheld. Da den første Søndagsfarvesektion med Fantomet skulle trykkes, var seriens skaber og tegner Ray Moore taget på ferie. Farvelæggeren havde ingen anelse om heltens farveskala, og valgte at give ham et lilla trikot med blå/sort stribede shorts udenpå. Det var med stor forundring at seriens skabere så Søndagstillæget et par dage senere. Fantomet skulle oprindelig have været i grøn camuflagefarve til Junglen med stribede shorts. Benene skulle være bare, men iført støvler så Fantomet ikke kom til at træde på giftige slanger. Men skaden var sket og man kunne ikke ændre farverne, hvilket resulterede i at både Jerry Siegel, Joe Shuster og Bob Kane gav Superman og Batman underbukser uden på bukserne. Superhelten var født. Mens Superman og Batman fik deres egne seriehæfter, fortsatte Fantomet i aviserne, men blev en stor seriehæftesucces i Skandinavien og Australien.Filmatiseringerne af Fantomet er prøvet flere gange med blandende resultater. Den første version var en klassisk movie serial fra Columbia i 1943. En filmserie med et nyt afsnit i biografen hver uge, som forfilm før hovedfilmen. Sammen med forfilm viste man også tegnefilm med fx Donald Duck, Bugs Bunny eller Woody Woodpecker – det var tider.

Seriefilmen The Phantom var i 15 afsnit og havde Tom Tyler i titelrollen med den hemmelige identitet Godfrey Prescott. Plottet omhandlede Professor Davidson og hans datter Diana der sammen med Fantomet bekæmper skurken Singapore Smith og en Nazi agenten Dr. Max Bremmer der vil lave en skjult base i den forsvundne by Zoloz. Serien var billigt produceret. Kraniegrotten var ret enkel og Devil var en stor schæferhund. Serien er dog hverken værre eller bedre end andre seriefilm såsom Flash Gordon, King of the Rocketmen (Dr. Satan) og Batman


Der gik mange år før Fantomet igen blev filmatiseret. Det var i 1986 med den animerede tv tegnefilm Defenders of the Earth og i 1994 med Phantom 2040. Her var Fantomet med i en superheltegruppe med ham, Flash Gordon og Mandrake the Magician. Tegnefilmene foregik mest i rummet hvor heltene kæmpede mod Ming the Mercyless fra Jens Lyn serien. (Desværre var Mings dejlige datter ikke med – man kunne godt have brugt en animeret Ornella Muti – men det er en anden historie.) Paramount producerede Simon Wincers film The Phantom i 1996 med den australske Billy Zane I titelrollen. Zane er mest kendt for sine skurkeroller i Dead Calm og Titanic. Rollen som hans veninde Diana fik vi Kristy Swansson, den originale Buffy the Vampire Slayer. Hun var en god aggressiv modpol til Zanes straight junglehelt. Men hele showet stjæles af Catrine Zeta Jones som den kvindelige henchwoman og så en veloplagt Treat Williams i topform som skurken Drax. Han æder sig simpelthen igennem alle sine scener og spidder både øjne og ryggen på gangstere i veloplagt stil. De to er klart filmens højdepunkterne. Manuskriptet var skrevet af Jeffery Boam som tidligere har arbejdet med Spielberg. Paramount havde måske håbet på en ny filmfranchise men den bummede ved Box office, og kom aldrig i biografdistribution i Danmark. Den kunne ellers sikkert være blevet en ok succes, da Fantomet er ret kendt i danske kredse. Die Hard forfatteren Steven E. de Souza prøvede sig med et manuskript for nogle år siden, men projektet blev tilsyneladende ikke til noget. Den seneste filmatisering er miniserien The Phantom fra 2009, hvor vi følger en ung punk, Chris Moore der er arving til Fantometrollen. Ryan Carnes spillede helten mens skurken spilledes af Isabella Rossellini. Serien var produceret af Syfy channel og det blev aldrig til en ongoing tv serie. Vi har endnu ikke set den definitive filmatisering af tegneserien der ellers har et fantastisk potentiale med flere hundrede års eventyr at tage fra. Indtil en instruktør af Christopher Nolans klasse giver sig i kast med sådan et projekt må vi nøjes med at drømme.


Fik du ikke læst første del, så er der ingen grund til at ligge søvnløs. Du kan stadig nå det Comic Book Movies minus Comics

Ingen kommentarer:

Send en kommentar