onsdag den 21. januar 2015

Pans fløjte
Anmeldt af Jes Beier
Vi skriver 1944, den spanske borgerkrig er for længst slut. Franco og fascismen har sejret, men rundt omkring i Spanien kæmper fortsat små oprørsstyrker en håbløs kamp for at vælte regimet.

Filmen begynder, da den unge Ofelia ankommer sammen med sin gravide mor til en udpost i kanten af Nordspaniens store skove. Her kommanderer den tyranniske Kaptajn Vidal en lille deling soldater i et forsøg på at udrydde de oprørsbander, der gemmer sig i skovene. Kaptajn Vidal har giftet sig med Ofelias mor, og han er far til det barn, hun venter. Han ønsker derfor at have hende i nærheden, når hun skal føde, også selv om dette åbenlyst ikke er et sted for en sårbar og gravid kvinde.

Ofelia bryder sig absolut ikke om sin nye far eller sin nye situation, så hun flygter ind i en fantasiverden. Her sniger hun sig væk på eventyr, hver gang hun får chancen, og på en af sine ekspeditioner støder hun på den mystiske faun Pan, der bevogter indgangen til et underjordisk rige. Pan er overbevist om, at Ofelia er rigets forsvundne prinsesse, men for at være helt sikker giver han hende en række opgaver, som hun skal udføre. Mens Ofelia er optaget af denne nye mission, skaber oprørerne stadig flere problemer for Kaptajn Vidal, og samtidig bliver hendes mors helbred fortsat dårligere

I en klassisk eventyrfortællings opbygning fortæller del Toro en historie om uskylden over for det fordærvede i et så stærkt og brutalt billedsprog at filmen udelukkende henvender sig til et voksent publikum. Jeg ville i hvert fald ikke se filmen sammen med mindreårige, da den har nogle helt utroligt voldsomme scener. Specielt scenen hvor pigen fristes ved det veldækkede bord har næsten indbygget mareridtsgaranti for små barnesjæle! Nej, det er en film for dem der ikke længere er børn, men som stadig har forbindelse til barnets (til)værelse og som endnu ikke kategorisk har afvist det spirituelle eller religiøse. 

Hvis filmen udelukkende ses som et stykke æstetisk filmkunst, så tror jeg at man gør regning uden vært. Omvendt så forekommer del Toros iscenesættelse af det åndelige som en smule udvendig, måske fordi instruktøren ikke selv har et ganske afklaret forhold til det. Det giver hans film en form for kalkuleret virtuositet som spiller på de rigtige hjertestrenge, men som også for den kritiske kan virke kynisk eller ligefrem følelseskold. Det gjaldt også for "The Devil´s Backbone". Det er nok et spørgsmål om personligt ståsted, hvordan man vil vurdere dette.

Jeg hælder til det kritiske og er derfor tilbageholdende med at give fuldt hus.
Men en kollosal filmisk bedrift, det ER "Pan´s Labyrint" helt afgjort!
Der er tale om ren film!
Pan's Labyrint 2006
Instruktør: Guillermo del Toro
Manuskript: Guillermo del Toro
Fotograf: Guillermo Navarro
Medvirkende: Ivana Baquero, Ariadna Gil
Sergi Lopéz, Doug Jones, Maribel Verdú

IMDB 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar