lørdag den 3. januar 2015

The Taking of Snowpiercer 1,2,3.Anmeldt af Monkeyman

Et eksperiment med at redde menneskeheden fra den globale opvarmning, går katastrofalt galt og forvandlede hele Jordens overflade til is. En ganske lille gruppe mennesker undslipper kulden, ved at springe ombord på Snowpiercer; et tog, der suser verden rundt og aldrig stopper.

På toget udvikler der sig hurtig en ”ny” verdensorden. En verdensorden, der i deprimerende grad ligner den gamle. De rige har alt, hvad de peger på og bor luksuriøst i fronten af toget. De fattige lever under usle kår i bagenden af toget. Imellem dem er mændene med pistoler. Sådan har det altid været, men en revolution er under opsejling. 


En exceptionelt og banebrydene filmidé?

Nej, men alligevel en fremragende filmidé, problemet er blot, at man kunne putte det ind i hvilken som helst miljø, men denne gang er den benhårde klassekamp flyttet hen i et tog, hvor den sultende og undertrykkende fattigklasse, anført af svigermors drøm, Chris Evans, gør oprør imod den rige og fascistiske elite, der vælter sig i luksus og gourmet-mad, imens dem helt nede bagest i toget, må nøjes med brune-protein-barrer, hvis indhold jeg ikke vil røbe.


Lidt af den samme idé, så vi faktisk sidste år, med Matt Damon i "Elysium", der havde et større budget at lege med ( og et andet miljø), og var en film, som diverse anmeldere elskede at hade!

"Snowpiercer", er i bund og grund en ret velinstrueret stykke sci-fi, lavet af koreanske Joon-ho Bong, som tilbage i 2006, gav os monsterfilmen The Host, som jeg ikke har det varmeste forhold til.

Men denne gang Hr. Bong, altså lavet en film, som Monkeyman kan lide at kigge på, også selvom nogle af budskaberne er så tydeligt skåret ud, at man brækker sig lidt. For, der skal ikke herske nogen tvivl om, at diverse venstreorienterede filmanmeldere, vil komme i buskerne over filmens karikatur af filmens skurke, hvilket er de rige, som enhver med ildrød hue på, vil påstå er en sandfærdig og ærlig tegning af de rige mennesker i verden, som alle og enhver kun tænker på dem selv, og skider på andre!
Filmens skuespil er langt hen af vejen ganske solidt, og Chris Evans beviser, at han forlængst har lagt sine mere useriøse roller fra fortiden fra sig, og er klar til at springe ud i noget, med mere saft og kraft.

Visuel set, så er filmen også fejlfri, og man er ikke i tvivl om, at man befinder sig på et tog, med de eneste mennesker tilbage i verden, som kører igennem jordens iskolde overflade."Snowpiercer" er i bund og grund en god film, med interessante elementer, godt drama, lækkert action, klamme karakterer og andre lækkerier... men havde filmens slutning været mere tilfredsstillende, så havde jeg uden tvivl skudt et ekstra splat efter filmen.

P.S. Tjeck Tilda Swinton... hun er næsten alle pengene værd, som en ekstra klam smatso, af en overrig madamme!

Snowpiercier 2013
Instruktør: Joon-ho Bong
Manuskript: Joon-ho Bong & Kelly Masterson
Fotograf: Kyung-pyro Hong
Medvirkende:  Chris Evans, Jamie Bell
Tilda Swinton, Ed Harris, Octavia Spencer

1 kommentar:

  1. ''...men havde filmens slutning været mere tilfredsstillende, så havde jeg uden tvivl skudt et ekstra splat efter filmen.''

    ''Mere tilfredsstillende'' i hvilken forstand? (med hensyn til slutningen)

    Slutningen åbner jo op for flere muligheder for fortolkning og jeg syntes ikke det harmonerer med kritikken der er tidligere i denne anmeldelse, hvor der klages over at tingene skæres for tykt ud.

    SvarSlet