tirsdag den 15. september 2015

Family Ties


Anmeldt af Søren Nielsen

På sin 18-års fødselsdag styrter India Stokers verden i grus, da hendes far, Richard Stoker, dør i frygtelig bilulykke. Til begravelsen melder faderens bror Charlie sin ankomst i familiens rækker efter mange år i udlandet. Den karismatiske onkel tager skridtet endnu videre og flytter ind på landstedet, hvor han hurtigt for charmeret trusserne af Indias ustabile mor, Evelyn. Der går ikke længe før både India og hendes tante aner uråd, men kort tid efter forsvinder både husholdersken og tanten sporløst.

 
Ganske habil engelsksproget debut af Park Chan-wook (Old Boy) der først og fremmest er en stilistisk oplevelse med en fortryllende Mia Wasikowska (der er lidt ung Winona Ryder over hende) i hovedrollen som er mere end vanskelig at få øjnene fra. Men også altid dejlige Nicole Kidman som den ustabile mor Evelyn og Matthew Goode som den mystiske onkel Charlie, gør god fyldest i en velcastet og spillet film.

Stoker er en historie det ynder at pirre og leger med sit publikums nysgerrighed på flere plan og som nok skal lures et par gang eller tre, før man får det fulde udbytte af den. Den er smuk, nærmest drømmende i sit visuelle fodaftryk og samtidig er det en film uden facitliste, helt åben for fortolkning. Ansporet af en både symbolsk, men også tvetydig billedside og fortælling. 

 
Der er mange referencer at hive fat i, kigger man efter. Både de oplagte og de mindre oplagte. Bl.a. Hitchcock har bidraget godt til genpuljen og slægtskabet med sammes Shadow of a Doubt ligger lige for. Onkel Charlie, trappen, toget og...ja, find selv flere. Der ud over kan man spekulere lidt over filmens titel, sætter man Bram foran og...host bider mærke i Onkel Charlies fremtoning, personlighed og ikke mindst madvaner, giver det måske alt sammen god mening.

 
Når jeg så alligevel ikke er helt oppe og ringe over Stoker, er det først og fremmest fordi jeg synes at første del lægger op til en langt mere kompleks og raffineret historie end den evner at eksekvere. Anden halvdel bliver desværre lidt for banal i forhold til hvad vi blev stillet i udsigt og det er en skam. Men alt i alt en film der fortjener et publikum også uden for genren.  Filmen er i øvrigt produceret af Scott brødrene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar