onsdag den 26. august 2015

Godzilla i San Diego


Anmeldt af Søren Nielsen


Fire år er der gået siden at sidste mand slukkede og lukkede for Dino Disneyland. Sam Niell og Laura Dern er skubbet ud i mørket og vi er efterladt med kaosteoretikeren Ian Malcom (Jeff Goldblum) i førersædet. Malcolm der tilsyneladende lever et endnu mere kaotisk privatliv end sine teorier, har efter oplevelserne i Jurassic park måtte se sig selv latterliggjort og udstillet i medierne på grund af sine ”dinohistorie” og forsøg på at råbe folk og fæ op. Men..men...men som mørket synes at sænke sig endegyldigt over den gode Malcolm, så tændes der et lys for enden af tunnelen.

Malcolm bliver nemlig hidkaldt af sin gamle "ven" Hammond (Attenborough), der kan berette fra sit sygeleje, at hans top-EVIL nevø har tillusket sig magten i InGen, men hvad endnu værre er, så er der (gisp) endnu en ø! En ø som blev brugt til udklækning for babydinoer før de blev flyttet over til hovedøen og Jurassic Park. Hammond vil nu have Malcolm til at lede et team der skal dokumentere dinoernes eksistens og levevis og derved få øen fredet for menneskelig indblanding i al fremtid så dinoerne kan leve hånd i hånd. Malcolm siger mm..mmh..aba-wåt-the-fuck? ALDRIG igen. Et close encounter med en T-Rex er allerede et for meget. Men som både Ian og vi andre så udmærket godt er klar over, så er et aldrig i Hollywood ca. lige så skridsikkert som et badekar tapetseret med brunsæbe. Så da Hammond fortæller at Malcolms nuværende kæreste, en natur-ting-et-eller-andet, allerede er på øen, ja så skifter vores allesammen yndlings kaosteoretiker lynhurtigt mening.

Hvad Ian til gengæld ikke ved, er at The Evil Nephew har sin helt egen plan for øen. Han vil indfange dinoerne og bygge en etage oven på sin onkels drøm om et Jurassic Park. Denne gang dog ikke på en afsidesliggende og svært tilgængelig ø, men i selve San Diego. – Oh yes, that will work laddy!

Det er sjældent at mr. Spielberg laver sequels. Ser vi bort fra hans baby (Indy) så er det faktisk første og eneste gang. Og når man lurer Jurassic Park - The Lost World, ja så virker den i bund og grund også som en film der burde have haft en anden instruktør bag kameraret og oraklet selv gestikulerende på sidelinien som tilfældet var med f.eks. Gremlins og The Goonies

Men ellers er alt ved det gamle i Hollywood, og som der står at læse på side 1-2 og 3 i den store regelbog for blokbusters, så er der skruet op for både budget og volumen i 2’eren. Her er der ca. dobbelt så mange dinoer og offerlam der kindkysser og tempoet er tre gear højere og langt mere action præget end i originalen. Her skiller scenen hvor vores helte i trailer-bussen desperat prøver at holde to styks T-Rex og afgrunden fra livet sig ud og illustrerer hvad Spielberg kan og evner når han insisterer. Men ellers virker han fraværende i det meste af filmen. 

På rollelisten er der desuden tilført nyt kryderi i skikkelse af bl.a. Pete Postlethwaite som storvildtsjæger og han pynter gevaldigt. Det samme gør i øvrigt dejlige Julianne Moore som Ians seneste erobring. Alligevel er det samlede resultat langt fra så imponerende som det kunne have været, og det skyldes utvivlsomt det faktum, at det er anden dags gildet vi er inviteret med til og dermed har set det hele før. WOW og IHHH effekten rammer ikke med helt samme overraskelse og pondus som første gang giganterne vraltede ind til os i biografmørket. 

Et andet positiv træk der dog bør fremhæves ved Lost World er, at denne gang har vi barberet antallet af børn ned fra to til et. Desværre overlever ungen igen-igen. Omvendt bliver en hund så tilføjet menukortet.

Når The Lost World er lidt en lunken prut som en "ren" Spielberg film og samtidig hverken er en god eller dårlig sequel, men mere en størrelse som er vanskelig at placere og sluge i et stykke, så skyldes det først og fremmest at det er to film splejset uelegant sammen til en. Første halvdel (og klart bedst) forgår på øen og er en klassisk survival kamp hvor de onde dør og de gode, hvis ikke skraldgriner, så smiler da de slipper væk med lem og lemmer i behold. Her efter skifter historien fuldstændig karakter og det er som om Spielberg og co. Kommer i tanke om at det kunne være sjovt at lave deres helt egen vairant over en Tokyo Godzilla movie.

Som sagt så gjort. Spielberg smider Fru T-Rex og baby ombord på en coaster og sætter autopiloten til at ramme….ja, hvad tror du? San Diegos havn som det brager ind i som et spøgelse skib i natten og vupti, et styk T-Rex forsvinder i mulm og mørke uden nogen ved hvorhen som en anden Keyser Soze


Lykkes det ikke for The Lost World at bryde igennem lydmuren som sin forgænger på effekt og wau barometeret, så brød den til gengæld en masse af de rekorder der for en kort stund kan erstatte det daglige viagra tilskud i Hollywood-land-land. Bl.a. hurtigst film til at runde 100 millioner dollars og højest indtjening på en enkelt dag. Men måtte alligevel, når tallene skulle gøres op, se sig slået af storebror. Men mon ikke Spielberg alligevel er godt tilfreds, når han køber endnu et hus i Malibu med havudsigt og garanteret dino frit område?

Og nåååe ja, så lad os da lige benytte lejligheden til at hylde Julianne Moore nu hun er med i Dino land II. Hvad hun i øvrigt var for at finansere en skilsmisse. Her optræder hun til ære for os og Robert Altman bukseløs i Short Cuts.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar