mandag den 31. august 2015

Comic Book Movies minus Comics






Siger man blokbusters, sequels og reboots, så siger man også superhelte og tegneserie adoptioner. Hollywood fabrikken spytter flere ud end nogensinde før og der er intet der tyder på, at de har nogen som helst planer om at sætter tempoet ned. Heldigvis har Movie Madness allieret sig med Mr. Richochet, som vil guide dig igennem historien om superhelte på film. Både de mere oplagte og dem du måske ikke lige havde set.

Del. 1 - enjoy.

Tegneseriefilmene er over os i hæsblæsende tempo.

For nogle år siden blev man kigget underligt på hvis man ytrede at Captain America var cool. Efter Avengers og Winter Soldier er denne diskussion vist for altid forstummet. 


 
I dette øjeblik har de store filmselskaber med Warner Bros og Disney/Marvel i spidsen 17 tegneseriefilmatiseringer i støbeskeen.

Sådan har det mildest talt ikke altid været.

Jeg er selv vokset op i en tid hvor tegneserierne bugnede på kioskhylderne i det ganske danske land, mens man måtte se langt og længe – og helst i vejviseren efter en god tegneseriefilmatisering.

Man måtte nøjes med en genudsendelse på DR af Superman eller Batman the Movie. Det var først i 1989 at Tim Burtons Batman gav startskuddet til filmatiseringer af tegneserier i stor skala. Warners pletskud fik filmselskaberne til at satse på live action versioner af alt lige fra Teenage Mutant Ninja Turtles til V for Vendetta.



Men allerede i 80erne kunne man mærke indflydelsen af tegneserierne i mange populære eventyr- og actionfilm. Man kan spørge sig selv om Star Wars ikke kun var inspireret af Alex Raymonds Flash Gordon, mens designet bestemt også var fra Starlord og Guardians of the Galaxy. Husk på at de to serier stammer helt tilbage fra de tidlige 70ere hvor gys og scifi solgte bedre som seriehæfter end superhelte gjorde.


Er superhittet Ghost ikke en filmatisering af Neal Adams Deadman??  Historien om en mand der bliver myrdet og som spøgelse forsøger at opklare sit eget mord. Han kan endda kravle ind i de levendes kroppe og manipulere dem.

 
Og hvad med Paul Verhoevens fremragende Robocop. Den føles som første nummer af en voldelig tegneserie fra 2000AD (Judge Dredd)
Tonen, humoren og den vilde vold virker klart inspireret af Delta City. Det er nok ikke tilfældigt at Frank Miller (The Dark Knight Returns, Sin City) kom til at skrive manus til de to sequels. 



Man kan spørge sig selv om flere af John Carpenters film fra 80erne var inspireret af de gamle EC horror comics og Manga inspirationen er helt tydelig i Big Trouble in Little China. Mange gange i 80erne og 90erne har jeg måtte forklare min sidemand i biografen at dette plot eller denne stil tydeligvis er inspireret af tegneserier.
Det skyldes nok også at mange af filmskaberne i 80erne var vokset op med disse tegneserier og var inspireret af dem, men at rettighederne ikke var nemme at komme til.

I dag står filmselskaberne i kø hver gang tegneserieforfatteren Mark Millar laver en ny miniserie. Kingsman og Kickass er nogle af hans kreationer.
Prøv selv at kigge tilbage på filmene fra 80erne og se om du kan få øje på et par tegneserier i dem.


Mr. Richochet

2 kommentarer:

  1. spændende!. Kommer vi forbi den Asiatiske Manga adaption scene?.. Som også er helt vild!, og mange gange mere seriøs i sin tilgang til samme emne.

    SvarSlet
  2. Enig. Spændende emne om tegneserier vs. film. Især med alle de tegneserier der i dag bliver filmatiseret. Glæder mig til fortsættelsen

    /Anders

    SvarSlet