søndag den 16. november 2014

And Justice for All

Anmeldt af Søren Nielsen


Q&A. The hardest working man in showbusiness?......Skal du have et par minutter? Tik-tak!

Robert De Niro? Godt bud. Danny Trejo, bliver der sagt? Endnu bedre bud. Trejo har lavet en trillion film. I kid you not! Tæl efter amigo. I 2008 alene, stod hans navn på plakaten i tretten film. 13 FILM!

Nu varierer Trejo’s roller så fra hovedroller til 15 sekunders screentime, meeeeen alligevel. Kigger vi til gengæld på de-der hovedrolle film, så arbejder manden med pisken også for føden - 24-7 that is. 23 film på ti år! Det mine damer og herrer, er ganske enkelt solidt præsteret af en person som er nået der til i sin karriere, at han har brug for en stuntdouble når han skal rejse sig fra sofaen. Og samtidig gør hans mumlen, at han nu skal tekstes selv for den engelsktalende del af verden, når han ikke lige sutter på patten på iltapparatet. Har du ikke allerede gættet hvem jeg taler om, så er det selvfølgelig ingen anden end the one and only, King of broken bones Mr. Steven SeagalMen har Seagal nogensinde lavet en god film spørger du? Har DSB nogensinde givet nedfaldende kørerledninger skylden for forsinkelser? Selvfølgelig har han det. Ikke mange, men de er der. Nico, eller Above the Law, som er den retlig titel lyder, er ikke bare hæderlig, den er en af de fede tøsepiger i klassen når vi snakker debutfilm. En bund solid 80’er actionstrimmel med den-der topping som bevirker, at vi stadig har et par strimler råt kød siddende mellem bisserne, den dag i dag. Her finder du nemlig en ung og smidig Seagal som har en løbescene, som vil få selveste Tom Cruise til at hoste blod op. Desuden introducerer han os for sine trademarks: Over the top og umotiveret vold. SNAP! Hov-brækkede-jeg-lige-din-arm-der? Og en selvtilfredshed af hidtil usete propositioner blandt action-drengene. Nogen lugter af sved andre af Axe. Seagal s-t-i-n-k-e-r af arrogance. Og hvem var det nu liiige som flankerede manden i Above the Law? Var det ikke? Jo det var det. Miss Razor blade. Dronningen af vigilante film, afro krusseduller og XL choko-bryster. Selveste Pam Grier! Sig mig Hans og Grethe, hvad mere kan I forlange i én og samme film? En hvid Yin til Grier’s Yang siger du? Så smider vi da lige en portion Saron Stone nougat is oven i og gør det til en tre retters menu. Ka-tjing. Pladen er fuld og 4-3-2-1. Seagals karriere har et lift of!Hard to Kill, som fulgte efter, opgradere lige volden en tand eller to. Plus vi fik fornøjelsen af The Woman in Red. Miss Tast mig og jeg er din..Enter! Enter! Enter!! - Kelly LeBrock! Der er kun ét ord som kan beskrive LeBrock og det er: MøgSvedig!

I Hard to Kill har Seagal desuden karrierens måske mest episke scene, hvor tre herre som har været indblandet i mordet på hans kone, fornøjer sig med et slag pool. Last man standing får banket en knækket poolkø, ikke igennem halsen, men ned i halsen. Hvor efter han sjovt nok går i knæ. Her efter stempler Seagal ham direkte i krydderen med sin størrelse 47 og hvæser: That’s for my wife. Fuck you and die!Det var den slags gyldne øjeblikke som gav børnepsykologer, pædagoger og andet godtfolk permanent rejsning i det herrens år 1990. Video vold 101.

To år efter blev han genforenet med Andrew Harrison på flugt Davis og de stak til søs sammen med en rablende gal Tommy Lee Jones og Baywatch silden numero uno (sorry Pamela) Erika Eli..ElenekaEleniak. Jeg blev nødt til at slå hendes navn op, for at kunne stave det. Hvem fanden døber også sin unge det? Omvendt, who gives a flying duck, når hun nu springer topløs ud af sandkagen og bringer en længe ventet forløsning til de mange timers slowmotion scener op og ned af stranden i en 7 sekunders titty-Xplotion? Pauseknappen blev slidt ned på mange videomaskiner i de små hjem det år. På trods af og alligevel, så var det selvfølgelig The Mad Man of Hollywood Gary Busey der hev stikket hjem som Commandor Krill i strømpebukser, når chipsene skulle tælles sammen.

 
Det bringer os frem til kulminationen og det sidste nævneværdige cirkelspark i sagaen om Seagal. Her efter var det nemli' all down hill i en betændt kombination af misforstået øko-miljø-vold og flere og flere kilo på sidebenene....puust-støn. Men før kistelåget blev sømmet fast, var der Out for Justice! Læg i øvrigt mærke til hvordan Seagals læderjakke gik fra en kort talje udgave i starten af karrieren, til en ankel lang frakke, som kiloene indfandt sig.

Men hvorfor er Out for Justice så signatur filmen for manden med pisken og den som bør kanoniseres? Det er der flere gode grunde til. Den vigtigste af alle er filmens bad guy. Og det er ikke your ordinary Hollywood by the numbers villian de har haft i støbeskeen. Det er selveste Mr. Bad Ass in person. William F… Forsythe som er så isende kold i røven, at han fik Hell to freeze over og gendannede der med The Eagles

Forsythe med svedig snegl
Ser du, Forsythe kommer fra samme genpulje som Gary Busey, Walther Hill, Rugter Hauer, Sam Peckinpha, David Carradine, Christopher Walken, Michael Parks, Bronson, Lee Van Cleef og Lee Marvin. No bull shit people. Og i Out For Justice stjæler Forsythe ikke bare filmen, han tager den som gidsel og den eneste flugtvej af karrusellen er en kugle for panden. Forsythe spiller gangsteren Richie Madano som åbner ballet med at henrette (Richie likviderer ikke, han henretter) Seagals partner på åben gade foran kone og to små børn. Blam! Blam! Blam! Så er vi lige som i gang. I filmens første halvdel foretager Seagal sig faktisk ikke andet end at trisse rundt på fransk visit og kysse andre mænd på kinden. Fyre nogle italienske gloser af med en jammerlig accent og pludre om sin opvækst in das hood. Heldigvis har vi og filmen Mr. Forsythe som slæbebåd. Richie er nemlig ikke fucked. Han er fucked UP’ed og på en one street selvmordsmission hvor han giver ny nærring til No sleep till Brooklyn. med andre ord: Sidste nat med kliken, hvor midterstriberne er sprøjtemalet med crak. Kun få øjeblikke efter at Richie har skudt Seagals makker, blokerer han  tilfældigt vejen, så en kvindelig billist ikke kan komme forbi. Da hun højlydt lufter sin utilfredshed med den situation, stiger Richie ud af bilen, flår hende promte halvvejs ud af sidevinduet og skyder hende på klods hold i hovedet. Sådan Wham-bang-thank-you-mam! -agtigt. Kører du den igennem Google translate, så tikker følgende meddelelse ud: SHUT THE FUCK UP BITCH! William Forsythe’sk.


Ingen Seagal film selvfølgelig, uden manden på et eller andet tidspunkt kommer på bedre tanker og træder i karakter. Du kan anstændigvis kun kysse andre mænd i så lang tid, før det hele bliver lidt for betændt og mistænkeligt – kikset italiensk accent or not. Og det bringer os frem til den ene af hele to legendariske scene i Out for Justice. Scene nr. 1: Slagterbutikken. Bemærk især kødøksen. Først i låret, så hånden. Det er det man kalder recycle violence. Priceless!


 
Scene 2: klassisk umotiveret Seagal barvold. Hvor andre actionstjerner forsvarer sig, eller dræber i selvforsvar, så skader Seagal folk - brutalt! Når han altså ikke lige slår dem ihjel cold-blooded. Sådan bare fordi, de nu engang er i vejen. Og her, lige her, er det han skiller sig ud fra rækken af andre opkomlinge som lå i slipstrømmen på A-Liste actionstjerne fra dengang. Eksempelvis, spagat-frikadellen fra Belgien, hvis bidrag til filmverden er en sjov dialekt (og den gren sidder Arnold så allerede på) ende op i spagat i tide og utide (om så det har den mindst kobling til handlingen eller ej) men måske vigtigts af alt: optræde i olieindsmurt gruppekram med andre mænd. Det sidste er til gengæld en handicapparkeringsplads han får helt for sig selv i Hollywood land. Glidecreme -drengen fra Brüssels, er en trafikkegle i den store actionkørebog.
Det der gør netop Out for Justice til Seagals Kodak moment (ud over William Forsythe på rollelisten selvfølgelig) er, at her er Seagal arsenalet af voldsudtryk i synk (modsat Under Siege hvor han primært bare skyder folk). Han skyder folk – brutalt! Blæser bl.a. underbenet af en mand med en shotgun og det sker uden han giver slip for sin yndlingsbeskæftigelse, at såre folk. Og her taler jeg ikke om deres følelser. Seagal brækker knogler, håndled, arme, ben og tænder, som andre knækker saltstænger. Alt sammen kombineret i the final show down med Forsythe. Her smækker han en poptrækker i kraniet på Richie, efter han først har tæsket livet ud af ham og afslutter så festen med han skyder han tre gang.....Bare fordi!

  

Glemte vi ikke noget, kan jeg høre folk hviske i krogene? Hvad med en lille dessert ting til øjet ind i mellem testosteron eksplosionerne? Kan du slip mig en høj 5’er og sige Gina Showgirls-Bound Gershon? Velbekomme!
Out for Justice 1991
Instruktør: John Flynn
Manuskript: David Lee Henry
Fotograf: Ric Waite
Medvirkende: Steven Seagal, William Forsythe
Jerry Orbach, Gina Gershon, Jo Champa, Sal Richards

IMDB 

2 kommentarer:

  1. Jeg havde glemt at Grier og Stone var med i Nico. Under Siege 2 er nu også ok, selv om den lidt er en gentagelse af den første.

    SvarSlet
  2. Anmeldelsen er klart mere underholdene end filmen :o)

    SvarSlet