søndag den 9. november 2014

Postkort fra helvede
                                                                                       Anmeldt af Jesper Ørsted


Vi skriver år 2047. Mange år tidligere forsvandt det banebrydende forskningsfartøj Event Horizon uden spor. Nu har man opfanet et signal fra fartøjet, og United States Aerospace Command reagerer. Kaptajn (Laurence Fishburne), hans besætning af elitefolk og det forsvundne fartøjs konstruktør (Sam Neill) bliver sendt af sted til området, hvor signalet kommer fra. Deres mission går ud på at finde og redde det avancerede rumfartøj.


Instruktør Paul Anderson spilder ikke tiden men går til sagen med det samme: Redningsskibet “Lewis & Clark” (for folk der ikke er fuldbefarende i amerikansk historie, var det to mand, der foranstaltede en ekspedition i vesten i 1700 tallet) møder det forsvundne rumskib “Event Horizon” og snart går det op for redningsfolkene at skibet og dens besætning har været et aldeles rædselsvækkende sted. 

Event Horizon drives af en massiv tyngdekerne der kan lave et sort hul, som bruges til interstellare rejser men snart skaber det massive tyngdefelt hallucinationer og ægte rædsler og blodet flyder. Visuelt er Event Horizon vanvittigt flot lavet, rumskibet byder på gys og myrekryb fra første færd. Filmen viser meget splattede scener i korte flashes og et enkelt sted med en der udsættes for trykløshed. 

Dette er The Shining der møder Alien, instruktør Anderson kan sine klassikere og alt efter temperament kan man sige at han hylder/citerer eller stjæler med arme og ben fra The Black Hole, Hellraiser, The Shining, Outland og mange flere. Men virker gør det altså i Andersons stramt
redigerede 92 Min film, en absolut dynamisk spilletid. Som science fiction er den sikkert for rodet til at være rigtigt god. Men som horror er den fænomenal: Anderson spiller på hele skræk-og rædselsregistret hos seeren som en klavervirtuos spiller Mozart, Andersons velsmurte (og blodindsmurte) science fiction/horrorfilm kører på skinner. Opbygningen af rædselsstemningen er særdeles god, fra antydninger og uhyggelig stemning til rædsel i højeste crecendo. Og det med en rigtigt diabolsk Sam Neil, der har en fantastisk bad guy rolle. 


Den dejlige Kathleen Quinlan, som man ellers ser alt for lidt til, medvirker som mediciner. Event Horizon er et mesterværk i genren og der er kun én ting jeg er rigtigt utilfreds med: Musikken under for-og slutteksterne, men det synes jeg da er til at leve med. Dette er Paul W.S. Andersons suverænt bedste film. En “must” for enhver horrorhound. Det er en forbrydelse, at den ikke har vært vist i biografen herhjemme.

Event Horizon 1997
Instruktør: Paul W Anderson
Manuskript: Philip Eisner
Fototgraf: Adrian Biddle
Medvirkende:  Lauren Fishburn, Sam Neill,
Kathleen Quinlan, Joeley Richardson, Richard T. Jones

1 kommentar:

  1. Utroligt at det er Anderson der har lavet den film.

    SvarSlet